Zo nu en dan hoor je de opmerking, dat het houden van zangkanaries in het algemeen en van de Spaanse zangkanarie timbrado in het bijzonder voorbehouden is aan mensen die of in de vut zitten dan wel gepensioneerd zijn. Overigens vertellen de vutters en gepensioneerden mij, dat zij tijd te kort komen en niet weten waar zij vroeger de tijd vandaan haalden om te werken. Wat hier van waar is zal ik in de wat verdere toekomst wellicht ervaren. Als hoofdreden wordt door aspirant liefhebbers van zangkanaries genoemd, dat zij afzien van het houden van deze kostelijke zangers, omdat zeer veel tijd in de aftrainingsperiode voor de tentoonstellingen gaat zitten.

Tevens heb je extra ruimte nodig voor het opstellen van de z.g. zangkast.
Kennelijk wordt verondersteld, dat met name het aftrainen dermate veel tijd kost, dat alleen vutters en gepensioneerden daarover kunnen beschikken. Met deze veronderstelling ben ik het absoluut oneens. Uitgangspunt is toch waar een wil is, is een liefhebber. De verzorging van zangkanaries vergt niet meer tijd dan de verzorging van tropen, kleurkanaries of kromsnavels. Om deze vogels op een verantwoorde wijze op de tafel bij de keurmeester te laten neerzetten zal de liefhebber zijn vogels ook moeten aftrainen, beoordelen, en conditioneren. Of worden deze zo uit de volière gevangen en in een tentoonstellingskooi gezet? De ware liefhebber, en dit zijn wij toch, zal alle moeite doen om zijn vogels optimaal getraind en geconditioneerd op tafel van de keurmeester te krijgen.

Welnu. 
Reeds meerdere jaren ben ik liefhebber/ kweker van de Spaanse zangkanarie timbrado. De timbrado is een temperamentvolle vogel, waarvan de mannen een bijzonder mooi en gevarieerd lied zingen. Maximaal kunnen zij 12 toeren zingen. De wisseling in het brengen van de toeren is erg snel, waardoor het in het begin erg lastig is te achterhalen welke toeren gezongen worden. Geen nood, met behulp van de standaard en de CD- van de Dutch Timbrado Society, de contacten met keurmeesters en andere liefhebbers en het beluisteren van de eigen vogels wordt het in korte tijd steeds duidelijker welke toeren er worden gezongen en de kwaliteit daarvan. Zoals eerder opgemerkt wordt in het algemeen gedacht, dat je over veel vrije tijd moet beschikken als je zangkanaries wil aftrainen. Ideaal zou een zee aan vrije tijd zijn doch noodzakelijk is dat niet. Ik zelf heb een drukke baan. Ik weet wanneer ik 's morgens de deur uit ga, doch hoe laat ik er weer in kom is doorgaans niet bekend. Veelal is dat tussen 6 en 7 uur 's avonds, waarbij 1 of 2 avonden per week de thuiskomst tussen 10 of 11 uur 's avonds is. Dit houdt in dat het voor mij onmogelijk is in de zangtrainingsperiode de vogels in de week uit te zetten. Ook de huisgenoten zijn druk en hebben eveneens geen gelegenheid of interesse dit voor mij te doen. Geen nood. De wijze waarop ik dit heb opgelost is erg simpel en doeltreffend. Omdat ik ook niet over een zangkast de beschikking heb ik het volgende gedaan.

Ik heb de beschikking over 15 broedkooien, verdeeld over drie rijen van 5 kooien boven elkaar. Als zangkast gebruik ik een blok van 6 kooien , 2 naast elkaar en 3 hoog. Per kooi passen daar 3 zangkooitjes in. Aldus heb ik beschikking over 18 zangkooitjes. Langs de bovenkant van de bovenste kooien heb ik een lijn gespannen, waaraan de van mijn moeder gekregen vitrage is bevestigd. Deze vitrage kan naar een kant worden opengeschoven, zodat de vogels verzorgd kunnen worden. Omdat ik de vitrage overdag niet open of dicht kan doen heb ik het zelfde effect proberen te bewerkstelligen door via de tijdklok de TL verlichting 2 maal 30 minuten gedurende de dag te laten branden. In de trainingsperiode gaat de TL verlichting 's morgens om 6.30 uur aan. Op dat moment ben ik ook bij de vogels en heb de vitrage opengeschoven. Gedurende 15 minuten luister ik op mijn gemak naar de zang. Op de groene rand van de zandlade van de broedkooi zet ik bij een goede zangbeurt een streepje met krijt.

Na 14 dagen heb je al een duidelijk beeld welke vogels aan de competitie gaan meedoen. Na bedoelde 15 minuten verzorg ik de vogels en ga weer naar binnen om mijn eigen toilet af te maken en voor het ontbijt te zorgen. Om ca. 7.30 uur ga ik weer naar de vogels. Deze hebben zich inmiddels te goed gedaan aan het zaad en gedronken en zingen weer volop. Om 7.45 uur sluit ik de vitrage en maak mij gereed om naar kantoor te gaan. Om de vogels aan andere geluiden te laten wennen staat de radio in het vogelverblijf gedurende de dag aan (radio Utrecht !!). In het weekend zet ik de vogels op zaterdag en zondag uit en beoordeel de kwaliteit van de reeds geselecteerde vogels. ( krijtstreepjes). Dat uitzetten kan overal in huis gebeuren. Of de andere huisgenoten langs lopen of praten deert de vogels niet echt.

Afgaande op de prestaties van de vogels op de tentoonstellingen waar ik als kweker zeer tevreden over ben, ben ik m.i. toch goed bezig.

 

Uiteraard heb ik in het verleden goede vogels kunnen aankopen van gerenommeerde kwekers.

 

Concluderend kan worden gesteld dat,

 • zangkanaries zonder al te veel extra moeite ook door mensen met een (drukke) baan kunnen worden gehouden.
 • extra ruimte is niet nodig, doch kijk naar de bestaande mogelijkheden.
 • aftrainen is mogelijk op de wijze zoals ik heb beschreven. Ik ben ervan overtuigd, dat de vogels u bijzonder veel teruggeven in de vorm van een adembenemende zang.
 • Heeft dit stukje uw belangstelling gewekt voor zangkanaries in het bijzonder de Spaanse zangkanarie timbrado neem eens vrijblijvend contact op met de webmaster van deze site!

   


  Heel veel succes met uw hobby!

  Harry Smit.
  Nieuwegein

 

Login

Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

Teller

280251
Vandaag
Gisteren
Deze Week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal
53
45
131
80389
803
1135
280251

Uw IP: 44.200.136.171
2022-09-28 23:02