iggencompost; een natuurlijke bron van mineralen!

Wat is dat toch dat je vogels de hele dag door over die bodem zitten te scharrelen en zitten te pikken? Dan weer hier en dan weer daar. Het lijkt erop dat er geen logica in te vinden is. Is het verveling? Is het kuddegedrag of is het een héél natuurlijk en te verklaren natuurlijk gedrag.

Het zijn en blijven natuurlijk vogels met hun oorsprong in de natuur die bepaalde stoffen nodig hebben en die van nature gewend zijn hun voeding (stoffen) te zoeken op de grond. Het is logisch dat zaden op de grond liggen want als de zaden rijp zijn en van de boom of plant afvallen dan belanden ze op de grond. Daar gaan ze vaak over tot ontkieming en zouden ze tot groei overgaan als ze niet opgegeten zouden worden door “voorbijgangers” zoals onze gevleugelde vrienden. Tot zover logisch he? Maar, nu even terug naar de gecultiveerde omstandigheden bij ons in de volière. Dáár blíjven ze hetzelfde gedrag vertonen terwijl wij de bakjes met voedsel en drinken aan de muur hangen en er feitelijk op de grond dus niets meer te zoeken is.

Welnu, laten we eens goed nadenken en het even hebben over een minder fris onderwerp. Heeft u wel eens op straat een paardenkeutel gevonden die ouder was dan een week?? Nee, die zal u nergens vinden. En, weet u ook waarom niet? Ja, als u goed opgelet hebt dan weet u het. Het lijkt smerig maar rond deze onfrisse hoop zitten vaak spreeuwen, mussen of andere vogels die zich te goed doen aan deze, voor ons onfrisse, voedselbron. Kennelijk zitten er zó veel kostbare bestanddelen in de paardenhoop dat onze gevleugelde vrienden zich er behoorlijk aan te buiten gaan. Opvallend is dat dit weer niet het geval is bij de ontlasting van koeien, geiten etc.

Ook in mijn volière waar zwarte grond (tuinaarde) op de bodem is aangebracht zie je de vogels vaak na een buitje (of vernieuwing van de aarde) met vernieuwde energie de bodem om spitten en graven. Je ziet dan ook dat ze in de ontlasting van hen zelf zitten te scharrelen! (Daar schuilt gevaar voor coccidiose etc!) Kennelijk vinden ze organische stoffen die ze niet uit het dagelijkse voedsel kunnen bekomen of die pas ontstaan na het vallen van een buitje. Weet u het? Ik niet!

Het is een van de vele onduidelijke terreinen die onze vogelvriend heeft. Wel heb ik lopen denken over hoe ik mijn vrienden tegemoet kan komen in dit tekort die ontstaat als ik de vogels in de broedkooien ga huisvesten. (De winter- en broedperiode) Laten we heel eerlijk zijn. Het is in onze broedkooien maar mooi behelpen en zeker geen zogenaamde natuurlijke habitat! Dus….zullen wij als verzorgers de verantwoordelijkheid hebben ons uiterste best te doen onze vogels een “thuis”gevoel te geven. Toch?? Overdrijf ik?? Dát mag u gerust denken!

Eén van de natuurverschijnselen die we niet makkelijk kunnen nabootsen in onze broedhokken is het scharrelgedrag met de daarbij behorende organische toegevoegde waarde. Ja, ik hoor u denken. Er is zoveel te koop in flesjes en potjes. Dat gaan we oplossen met pre-dit en met pro-dat! Ja, technisch kán dat. Mijn gedachte hierover ligt iets anders.

Wat heb ik als oplossing bedacht voor het héérlijk spitten in de grond van mijn vogels die niet in de volière in de grond kunnen wroeten maar die ik in de broedhokken heb zitten? Jawel hoor…..de waardevolle, voedselrijke, mineraalvolle, grond naar de vogels brengen. Is dit dan gewoon huis, tuin en keuken-aarde? Van het tuincentrum? Neen, het moet wél een beetje zuivere kwaliteit hebben!

In de handel is het zogenaamde “biggencompost” te verkrijgen waarin alle gezonde bestanddelen nog in gezuiverde vorm aanwezig zijn Dát lijkt mij een stuk betrouwbaarder dan “de bemeste tuinaarde” uit het tuincentrum. Ik ben eens op bezoek geweest bij een compostverwerkingsbedrijf en ben van mening dat je nooit precies weet wat daar nu in zit. Het is dus zaak te weten wat je met je vogels doet en wat je ze voorschotelt.

Wat is nu de samenstelling van het zogenaamde "biggencompost"?:

Het is hoofdzakelijk samengesteld uit doorvroren zwartveen, geselecteerde klei soorten en het is verrijkt met sporenelementen. Dit recept garandeert een natuurlijke en zuivere samenstelling en is daardoor volgens mij een verantwoorde aanvulling op het voedselaanbod voor de vogels. Zij kunnen hun hart ophalen met het scharrelgedrag!

Hoe is de toepassing?:
Biggencompost heeft een aanzurende werking, bevordert dus de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de darmflora. Het wordt door de vogel gegeten om de tekorten aan mineralen en sporenelementen aanvullend te dekken. Hierdoor zal natuurlijk de algehele weerstand van de vogel verbeteren. Door het hoge gehalte organische stof (koolstof) heeft het bovendien een zuiverende werking. Het is zacht van structuur waardoor de vogels het graag en goed opnemen, optimaal scharrelgedrag, dus. De vogel weet precies hoeveel nodig is en neemt naar behoefte een hoeveelheid .

Hoe gebruik je het?:
Ik geef het gewoon in een bakje aan de buitenkant van de broedkooi. Het is wél zaak steeds een schoon schaaltje of bakje te gebruiken. Ik verstrek géén afgepaste porties per koppel of zoiets. Dát is iets wat een kwestie is van waarnemen. Goed opletten wat uw vogels verbruiken. Die eten écht niet meer dan zij lusten (nodig hebben) op dat moment. Het komt voor dat een bakje in drie dagen nagenoeg leeg is maar het komt ook voor dat ze niets opnemen. Verklaring??? De vogel zal er geen behoefte aan hebben. Als het uitgedroogd is gooi ik het weg in de groene container en verstrek ik verse! Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Wanneer verstrekken?
Biggencompost heb ik het hele jaar door aan de kooi hangen behalve als ik jongen heb. Misschien gaat het wel goed maar kanaries zijn “domme” wezens als het eten betreft en willen ook wel eens de kropjes van de jongen met biggencompost vol stoppen en dat lijkt me niet écht gezond! Het feit dat kanaries gecultiveerd zijn heeft hier tóch een negatieve invloed gehad. De natuurlijke “waarschuwingen” worden niet geheel meer onderkent door onze vriend. Héél jammer.

Visie op "Biggencompost"!

Mijn visie is: “Wij zijn er verantwoordelijk voor een natuurlijke leefomgeving te creëren voor onze vogelvrienden zodat ze dicht bij de natuur kunnen blijven staan. Wij zijn er verantwoordelijk voor de vogels in de gelegenheid stellen zich optimaal in te kunnen leven in hun habitat. Wij zijn daarom ook min of meer verplicht ons te verdiepen over hoe dat er uit zou moeten zien zonder te grijpen naar allerlei kunstmatige supplementen!”

Vogels houden wordt zoveel leuker als u meer snapt waarom dat uw vrienden zich zo gedragen zoals ze doen. Laten we alle tijd nemen ons daarin te verdiepen zonder ons een “rad voor de ogen te laten draaien” door de commercie die de potjes en flesjes met schitterende “full color” folders onder uw aandacht brengen. Altijd bereid uw vragen te beantwoorden!
Succes met uw vogels!

Theo Beerenfenger Sr
2006-08

Login

Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

Teller

280253
Vandaag
Gisteren
Deze Week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal
55
45
133
80389
805
1135
280253

Uw IP: 44.200.136.171
2022-09-28 23:16