In het programma "Kassa" van zaterdag 20 september 1997 is nogal wat aandacht geschonken aan het onderwerp: "Teflon en vogels". Dit lijkt op het eerste oog een rare combinatie, en dat is het natuurlijk ook. Wie zou hier iets bij bedenken. Wat was het verhaal? Deze! Een mevrouw verklaarde met volle overgave het volgende: "Mijn agapornis is overleden aan het gas dat vrij komt bij het (over) verhitten van een pan met de welbekende anti-aanbaklaag. Dit gevaar bestaat bij alle apparaten en artikelen met een anti-aanbaklaag, dus ook bij het gourmetten wat men vaak in de woonkamer doet in de buurt van vogels. Jammer genoeg lijden rond de feestdagen (tropische) vogels op grote schaal de nare verstikkingsdood veroorzaakt door de (over) verhitting van teflon. Bij "normaal" gebruik wordt een pan niet heter dan 210 C, maar als je de pan vergeet of als je iets aan laat branden, stijgt de temperatuur binnen 8 minuten tot 400 C. Boven de 280 C beginnen (vooral nieuwe) pannen of apparaten een voor vogels dodelijk gas uit te slaan. Ook voor andere dieren en voor mensen is dit gas schadelijk. Hier wordt natuurlijk nooit veel publiciteit aan gegeven, gezien de economische belangen maar

in de bibliotheek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is veel informatie te vinden over dit verschijnsel, o.a. een experiment waarin 34 parkieten blootgesteld zijn gedurende 8 minuten aan de lucht van een droogkokende teflon-pan.

U zult verbaast staan over het resultaat: Slechts 1 (U leest het goed....één!!!) vogel leefde nog na deze 8 minuten ....!!!

Voor mij reden genoeg iedereen te waarschuwen die vogels in huis houdt voor dit gevaar!!!

Let op als U lekker gaat kokkerellen en de vogels zitten in de buurt!

 

Login

Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

Teller

280239
Vandaag
Gisteren
Deze Week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal
41
45
119
80389
791
1135
280239

Uw IP: 44.200.136.171
2022-09-28 22:19