In de vakantie op een wat minder geschikt moment in het handelseizoen besloot ik om eens een dagje gezellig met mijn vrouw en zoonlief te gaan tuffen in de auto en te genieten van al het natuurschoon wat Nederland zoal te bieden heeft. Aangezien ik in het westen van Nederland woon wordt het al snel langs de duinen of de Westeinderplassen. Al enkele malen was in mij opgekomen bij twee grote adverteerders in een gerenomeerd bondsblad op bezoek te gaan om te zien of zij mij wellicht aan Argentijnse boskanaries of Kaapse kanaries konden helpen. Ik nam dan ook de gelegenheid om deze vakantiedag te combineren en gezellig te gaan tuffen maar ook bij deze twee adverteerders aan te gaan. Er waren mij in de advertentie duizenden vogels beloofd dus het moest al gek gaan wilde ik niet slagen! Na een rit van ongeveer 35 minuten was ik op de eerste bestemming en kwam in een piepklein winkeltje waar tot mijn verrassing wel een aantal grote schuren achter gebouwd waren waarin enkele honderden (vooral parkietachtige) gevleugelde vrienden zaten te wachten op een nieuwe eigenaar. Helaas zaten mijn kandidaten daar niet! Veel lege kooien en veel vogels in minder goede conditie was mijn conclusie. (Ik zei het al: "Een wat minder geschikt moment in het handelseizoen"). Jammer, dus weer in de auto en rustig via de touristische route naar het volgende veelbelovende adres. Duizenden en duizenden vogels uit eigen import met billijke prijzen is ons in de advertentie beloofd, dus onze verwachtingen waren hoog! Na een rit van opnieuw ongeveer 35 minuten waren we ergens in het midden van niemandsland en zagen we enkele huizen staan! Op een info-bord gekeken bleek dat in dit kleine dorpje om de hoek ons veelbelovende adres moest zijn. Jawel… het klopte. De uitnodigende borden en uitgestalde waar op de stoep beloofde onze verwachtingen uit te doen komen dus wij met een sneltreinvaart naar binnen. Een zeer stinkende en zeer bedompte lucht sloeg ons de adem dicht, maar het gekwetter was oorverdovend.

Wij sloegen ons door de lucht heen en zagen tientallen kooien die letterlijk volgepropt waren met vogels! Broedkooien met 30 tot 50 vogels was een "normale" zaak. Vol overgave hebben wij de kooien afgelopen en naar mate we verder in de loods kwamen schaamden we ons steeds meer een vogel"liefhebber" te zijn. Dode vogels werden door hun lotgenoten ter plekke uit elkaar gescheurd en opgevreten! Opvallend veel vogels zaten onder de ontlasting en bol of waren gedeeltelijk kaal. De tralies werden er bijna uitgevlogen van de schuwheid en stress. In deze situatie was het bijna onmogelijk een goede vogel uit te zoeken, laat staan een koppel wat wellicht bij elkaar zou passen. We hebben het bezoek snel afgebroken en de eigenaar / verkoper (die ons als een goed gevangeniscipier achtervolgde) gedag geknikt. Het schaamrood op de kaken hebbende zijn we naar het plaatselijke cafetaria gegaan om met een kop koffie bij te komen en ons de zin en onzin van dit bezoek af te vragen. Een eerste reaktie was: "Hier moest de Dierenbescherming eens naar kijken!" Daarna hebben we ons afgevraagd hoe we hier mee om moesten gaan. Ik weet het eigenlijk niet. Wel denk ik dat de vogeliefhebberij dergelijke handelaren op een "zwarte" lijst zou moeten zetten en deze publiceren, maar ja werken we zelf niet een beetje mee aan deze dingen? Ik steek de hand maar in eigen boezem en heb zeer zeker een andere kijk op mijn hobby aan dit bezoek overhouden! Je bent nooit te oud om te leren. Ik heb inmiddels (ergens anders) grotere (broed)kooien aangeschaft en zal minder vogels daarin huisvesten, maar of dit de oplossing is?? Vogels hebben, onder andere, ruimte nodig en ik zal trachten ze dit te geven en mij hard te maken hun omstandigheden te verbeteren door hieraan aandacht op de site te geven.

Theo Beerenfenger Sr

Login

Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

Teller

280256
Vandaag
Gisteren
Deze Week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal
58
45
136
80389
808
1135
280256

Uw IP: 44.200.136.171
2022-09-28 23:35