Untitled Document

Als ervaren kweker neem je natuurlijk alle maatregelen om je dierbare vogelvrienden te beschermen tegen aanslagen van ongedierte en invloeden van 'buitenaf'! Bij mij is het niet anders. Regelmatig schoon maken, vers water en elk jaar enten tegen vogelpokken. Toch, ja toch kan het gebeuren! Soms zit het mee, maar soms (als je niet alert blijft) kan het ook tegen zitten. Toen de jongen dit jaar (1999) maar niet op stok kwamen en met bleke bekjes een minder prettige dood stierven vroeg ik mij af hoe dat kwam. Ik inspecteerde de nesten en kwam met grote schrik tot de ontdekking dat dáár juist de oorzaak van de problemen zat! Bloedluis! De moed zakte mij in de schoenen maar ik nam natuurlijk onmiddellijk maatregelen en inspecteerde elk hoekje en gaatje. Een gigantische rampvoltrok zich aan mijn ogen. Duizenden van deze rakkertjes hadden zich verschanst in hoeken en spleten zelfs in dichtgeschroefde deksels van de potten waar ik mijn grit in bewaar. Hoe was dit nu mogelijk? Ik had nog gespoten vóór het broedseizoen met een middel in een blauw/witte bus. Welk bestrijdingsmiddel nu te nemen? Ik wist het niet meer. Naar de erkende dierenwinkel dus en deze verkocht mij terstond een spuitbus U2, een fles U3 (kende ik nog van vroeger) en een spuitbus voor bestrijding van luis bij duiven. De U2 kon ik ook óp de vogels spuiten volgens de beschrijving. Argwanend als ik ben heb ik natuurlijk met enige omzichtigheid een koppel kanaries bespoten om het toch maar eerst uit te proberen.

De volgende dag raapte ik dan ook de twee vogels (dood) op die ik bij wijze van proef bespoten had. Het nadeel was ook dat dit koppel vier jongen in het nest hadden waarvan ik er slechts één heb kunnen redden door het over te leggen. Ik had dus niet veel vertrouwen meer in deze spuitbussen!

Alle hokken en de naden heb ik daarna maar behandeld met een kwast U3. De hokken waar jongen in zaten heb ik slechts lichtelijk gedaan. Na enige dagen (en diverse dode jongen later) bleek mijn "kruistocht" vruchten af te werpen en kwamen de jongen van lieverlede weer op stok. Ik spoot dan ook (o.a. met de welbekende blauw/witte bus) regelmatig in mijn zandladen en in hoeken en naden van de volières. Na inspectie zag ik dat ik blijkbaar de overwinning had behaald!

Maar een volgende tegenslag diende zich aan. De gezondheid van ondergetekende takelde ook een beetje af. Ik had regelmatig last van beklemming op de borst en symptomen van een hartkwaal. Af en toe leek het alsof er een olifant op mijn borst zat! Ik kreeg het er behoorlijk benauwd van. Ik zag mijn hele leven al aan mij voorbij trekken! (en ik zat nog niet eens bij de marine). Toen ik 's avonds een keer op de bank opnieuw naar adem hapte en een pijnlijk gezicht trok (grijpende naar mijn borst) kwam mijn vrouw met een ernstige blik in haar ogen voor mij staan en vroeg: "Heb jij vanmorgen met die troep gespoten?" Ik moest, met het schaamrood op mijn kaken, bekennen dat dit inderdaad het geval was. Gelijkertijd dacht ik terug aan de keren dat ik weer eens rechts en links gespoten had in de schuur (daar zitten mijn vogels) en dat mijn vrouw daarna (met haar zeer verfijnde neus voor luchtjes) de opmerking plaatste: "Lijkt mij niet gezond wat jij in die schuur doet! Je stinkt gewoon naar die troep! Je moet daar niet in blijven staan!" Ik reageerde daar telkenmale schouderophalend op en vertrok dan naar mijn werk om mij op de drukke werkzaamheden te storten. Ik moest nu toch bekennen dat er een vergelijking te maken was en nam mij voor niet langer die rommel in te ademen. Wellicht zullen er nu kwekers zijn die zeggen: "Ach, ik nog nooit last gehad!" Ik zou zeggen: "Hou dat zo!" Ik ben echter gestopt met deze spuitbussen!
Zoekende naar alternatieven heb ik wel een aantal zaken op een rijtje gezet en wil u daar graag deelachtig aan maken.

Bloedmijt.


Als het donker is (tijdens de avond en nacht) komen deze bloedzuigers (Dermanyssus avium) uit hun donkere schuilhoeken te voorschijn en vallen de slapende vogels aan om bloed te zuigen. Ze hebben een hekel aan het daglicht en zijn dus alleen 's nachts actief. Overdag kruipen ze weg in (donkere) kieren en spleten, onder de nestjes, achter zitstokken etc. Als je er op bedacht bent kun je deze parasiet redelijk makkelijk ontdekken. Het begint met 's avonds de vogels een tijdje observeren. Als de vogels onrustig zijn, zichzelf onophoudelijk pikken en krabben zijn er gegarandeerd bloedluizen in de kooi aanwezig. 's Morgens kan je op de zitstokken wel eens wat rode stippen vinden van doodgedrukte bloedluizen. Als je twijfelt leg je (vlak voordat het licht uit gaat) gewoon wat wit typepapier op de bodem in de zandlade en na een uurtje duisternis kruipen ze met honderden over dit spierwitte papier! Opruimen die handel! Je bent niet 1.2.3. van bloedluis af en het bestrijden van de "schrik van elke vogelliefhebber" is dan ook een zaak van een lange adem omdat deze akelige beestjes zeer lang (langer dan een half jaar) zonder voedsel kunnen. Voortdurende controle is dan ook noodzaak!

 

Hoe herken ik het?


De vogels maken soms een duffe indruk door bloedverlies. Bij nestjongen kan dit bloedverlies zichtbaar zijn door de witte kleur van de huid en tijdens het sperren een bleke binnenkant van de bek. Je krijgt geen jong op stok, zij worden leeggezogen! De vogels kunnen 's nachts ook erg onrustig zijn. In het broedseizoen kan het zo erg zijn dat de pop het nest soms verlaat door de voortdurende aanvallen van bloedluis. De volgende dag liggen de jongen dan dood in het nest! Ook vroegtijdig het nest verlaten door de jongen kan een signaal zijn!

Wat moet ik doen?Harde actie is noodzakelijk! Grote schoonmaak! Het vogelverblijf direct reinigen met chloor of Halamid en behandelen met een insecticide zoals b.v. U2 of (beter) het zwaardere U3. Ook wordt wel eens Tetrachloorvinfos 50% of 404 aanbevolen. Mijn ervaring is dat U3 zéér goed volstaat. Let wel op! Als u de kooien behandeld is het zaak dit in de open lucht te doen of uw adem goed te beschermen. (Zeker als u allergisch bent!) Er kunnen door een overdaad aan bloedluizen ook overdag luizen op de vogel zitten. Ze zitten dan in de nek en op de stuit. Soms ook onder de oksels. Op de witte vogels zijn ze aardig te zien maar op de donkere wordt het wat moeilijk. Er is maar weinig in de winkel te halen wat onschadelijk is voor de vogels. Na een advies van een "kenner" opgevolgd te hebben en enkele vogels (dood) uit de zandlade geraapt te hebben heb ik ervaren dat ik het beste de vógels kan behandelen met Birdspray van Bogena. Het poeder Finion van Bogena kan ook in de nesten worden gestrooid maar kijk uit voor de jongen! 
De "onzichtbare" moordenaars!
Milieuvriendelijk?


Over het algemeen zijn de bestaande spuitbussen niet milieuvriendelijk en voorzien van drijfgassen! Maar er zijn alternatieven die actief zijn tegen luizen, bloedmijten en teken. Ik zal er drie op een rijtje zetten:

BIO-SPRAY van BogenaAnti-bloedluisspray op natuurlijke basis, doodt ook larven en eitjes, veilig voor de vogels, ze hoeven niet uit de kooi tijdens het spuiten en het is volledig biologisch afbreekbaar. De bus is gevuld met natuurlijke lucht. Werkzame stoffen: waterige mocro-emulsie van natuurlijke olien.
Kosten: ± € 12,50
Nadeel: Korte werkingsduur (± 14 dagen)
Beaphar Bogena B.V.

OCEPOU van VirbacAnti-bloedluispoeder op natuurlijke basis, doodt ook larven en eitjes, veilig voor de vogels, ze hoeven niet uit de kooi tijdens het spuiten en het is volledig biologisch afbreekbaar. Te verdunnen met water (1 soeplepel op 2 liter water) en binnen 2 uur verwerken met borstel, plantenspuit of spons. De vogels en voerbakken verwijderen. Het voordeel is dat het niet stinkt en de berichten zijn erg veelbelovend. Verder is het redelijk onbekend. Werkzame stoffen: Carbaryl
Kosten: ± € 18,00 Werkingsduur ongeveer 3 maanden. Nadeel(?): Moet nog worden klaargemaakt in water.
Virbac France S.A. ......... (In Nederland niet meer toegelaten!)

ECTOSPRAY.Ectospray is een zuiver plantaardig insecticide op basis van permethrine, tea tree en lavendel, bestemd voor uitwendig gebruik bij duiven. Ectospray bevat geen enkel actief bestanddeel van chemische of syntetische aard. (geen drijfgas) Volgens de bijsluiter is het middel voor mens en vogel onschadelijk. En kun je het op de vogels en/of de eieren spuiten. 
Kosten: ± € 12,50
Nadeel: Korte werkingsduur (± 14 dagen)
Oropharma n.v.
Preventie
Hokken: Wekelijkse inspectie en schoonhouden met chloor / Halamid. 
Vogels: Aangekochte vogels in bad en spuiten met bestrijdingsmiddel. 
Verder:
 • Naden en kieren voorkomen.
 • Voor (en na) het broedseizoen alles behandelen met een bestrijdingsmiddel.
 • Bloedluis komt ook op de "lijf"geur af van de vogels en dus kunnen we wat kruiden (lavendel etc) onder in de nesten doen.
 • Ook sproeien met eucalyptusolie zet de bloedzuigers op het verkeerde been!

  Heel veel succes toegewenst!

 • Login

  Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

  Teller

  280246
  Vandaag
  Gisteren
  Deze Week
  Vorige week
  Deze maand
  Vorige maand
  Totaal
  48
  45
  126
  80389
  798
  1135
  280246

  Uw IP: 44.200.136.171
  2022-09-28 22:43