De enting

De entstof van het bekende merk Poulvac -P canary is meestal voldoende beschikbaar en is in verpakking van 50 doses inclusief oplosmiddel en dubbele entnaald. Volg de gebruiksaanwijzing wel heel nauwkeurig! Door de enting zijn uw dieren een heel jaar lang beschermd. Let op dat de entstof niet te oud is en dat het altijd gekoeld is. Ent op de juiste, hygienische manier met een steriele naald.

De enting op zich is een eenvoudige ingreep waarbij met een dubbele entnaald een verzwakt virus in het vlies van de vleugel wordt gebracht. Ongeveer twee weken na de enting heeft een gezonde vogel zelf voldoende weerstand tegen kanariepokken opgebouwd. Je kunt proefsgewijs enkele vogels controleren op een juiste werking. Bij vogels die voor het eerst zijn geent, moet er na ongeveer 10 dagen een pokje op de entplaats te zien zijn. Let er op dat alle kanarievogels en aanverwante soorten worden geënt.

Pokken.

We kunnen rustig spreken over "kanarie"pokken. In de volksmond ook wel "hapziekte" genoemd! Ongeveer 35 jaar geleden werd er gelukkig entstof tegen deze fatale kanariepokken ontwikkeld. Vroeger (maar helaas ook nu nog) worden bijna complete kanariebestanden uitgeroeid door het kanariepokkenvirus! Bent u wel eens bij een collegakweker geweest die dit overkomen is? Ik kan u verzekeren dat hij zich verdraaid gedupeerd zal voelen en jaren van geduld en inspanning, bij het opbouwen van een goede stam, in enkele weken tijd verloren zag gaan.

Momenteel is er gelukkig goede entstof en een jaarlijkse enting (direkt na het kweekseizoen) zal de kanariepokkenbesmetting een halt toeroepen en kunt u massale sterfte voorkomen. Kanariepokken, ook wel M-K-V-pokken genoemd, kunnen evengoed voorkomen bij kanaries als bij mussen en vinkachtigen. De belangrijkste overdragers van het pokkenvirus zijn voornamelijk de muggen, maar ook de rode vogelmijt. De mug besmet de vogels met het pokkenvirus door een muggensteek als deze mug besmet is. Het virus is ook overdraagbaar door besmet drinkwater of besmet voer.

Ziektebeeld.

Het kan een uitwendige vorm zijn die zich laat zien als pokken (wratachtige zweertjes) op de kop (rond ogen en snavel) en het kan een inwendige vorm zijn die gepaard gaat met ademnood. (We noemen deze vorm dus ook wel 'hapziekte'.)

In beide gevallen kan er sprake zijn van een zeer kort ziekteverloop met bijna acute sterfte.

Is het de uitwendige vorm dan kan het soms zo zijn dat de vogels zich langzaam herstellen. Dit pokkenvirus gaat meestal rond aan het eind van de zomer c.q. in het najaar.

Voorkomen kan - genezen niet!

De kanariepokken zijn niet of nauwelijks te genezen! Je moet het dus hebben van de enige mogelijkheid n.l. het uitbreken voorkomen! Hoe je dit doet? De vogels enten (jaarlijks) omstreeks eind juni / begin juli als de jongste vogels ten minste vier weken oud zijn. Entstof kun je bestellen via de dierenarts. Het is handig in verenigingsverband zogenaamde 'entdagen' te organiseren.

Alarm slaan!

Het is zaak groot alarm te slaan als u een pokkenuitbraak bij uw vogels constateert! Isoleer direkt de vogels door ze apart te zetten of in zeer kleine groepjes. Onmiddellijk daarna de vogels enten! Eerst de gezonde, en daarna de zieke vogels. Geef apparte voer- en drinkbakken.(Verwissel ze niet meer!)

Te laat!

Je zult zien dat het in dit geval te laat is en er blijven slechts enkele kanaries over van de met zorg gekweekte stam over. Het genezingsproces kun je nog ondersteunen met antibioticum en vitaminen door het drinkwater, maar slechts een klein gedeelte zal hier baat bij hebben.

Melden!

Informeer het bestuur van de vereniging. Sta geen bezoek in het vogelhok toe en ga ook nergens op bezoek! Meldt het ook aan het steunpunt besmettelijke ziekten!

Ons advies??? ENTEN!

Theo Beerenfenger

 

 

 

 

Login

Om de verslagen te lezen moet u ingelogd zijn. U kan zich registeren met uw eigen unieke ID en paswoord. Na activatie van de webmaster krijgt u exclusieve toegang tot de verslagen. Hou er rekening mee dat u de login gegevens strikt privé houd. Registreren doet u door op "registreer" net hierboven te drukken.

Teller

280236
Vandaag
Gisteren
Deze Week
Vorige week
Deze maand
Vorige maand
Totaal
38
45
116
80389
788
1135
280236

Uw IP: 44.200.136.171
2022-09-28 22:16